Nieuw: Taskforce Weer en Klimaat

Het KNMI gaat actief op zoek naar de klimaatvragen van bedrijven, kennisinstituten en overheid. Drie onderzoekers maken sinds deze maand deel uit van de speciale Taskforce Weer en Klimaat. KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven onthulde het nieuwtje tijdens de NKWK-conferentie op 11 april.

Iedere zeven jaar brengt het KNMI klimaatscenario’s uit; in 2021 volgt een nieuwe reeks. Wetenschappelijk onderzoek vormt de basis voor de scenario’s en KNMI-directeur Van der Steenhoven riep de aanwezigen bij de conferentie op om hun klimaatvragen nu al neer te leggen bij de Taskforce Weer en Klimaat. “Wij hebben uw vragen nodig om te weten welk onderzoek we moeten verrichten”, zei hij. “NKWK is voor ons een buitengewoon belangrijk programma, we kunnen elkaar helpen.”

Netwerken

Rob van Dorland is een van de drie KNMI-onderzoekers in de Taskforce Weer en Klimaat. Tijdens de conferentie was hij vooral aan het netwerken. “We willen in dialoog met de mensen die actief zijn in NKWK.” Hij roept de trekkers van de onderzoekslijnen op om klimaatvragen te verzamelen bij de partijen waarmee ze samenwerken. “We willen bereiken dat klimaatonderzoek een vast onderdeel uitmaakt van de onderzoekslijnen.”

Schade voorkomen

Het KNMI hoopt te bereiken dat extreme weersomstandigheden sneller te voorspellen zijn. Directeur van der Steenhoven: “Als we mensen vroegtijdig kunnen waarschuwen voor hitte of extreme hagelbuien, kunnen we veel schade en leed voorkomen.”

Neem contact op

Heb je een klimaatvraag voor het KNMI? Neem contact op met Rob van Dorland van de Taskforce Weer en Klimaat! / [emailantispam]rob.van.dorland@knmi.nl[/emailantispam]