Nationaal Hitteplan ook regionaal inzetbaar

Als het KNMI verwacht dat er een grote kans is op een periode met aanhoudende hitte – vier dagen lang 27°C of meer – kan het RIVM het Nationaal Hitteplan activeren. Sinds de invoering in 2007 is het Nationaal Hitteplan tien keer ingezet.

Code geel betekent wees alertDe hittegolf van juli 2006 was met zestien dagen een van de langste en meest intense in 100 jaar. Op initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verscheen in 2007 het Nationaal Hitteplan. Als het in werking treedt, krijgen brancheorganisaties in de zorg, GGD’en en het Nederlandse Rode Kruis een melding. Zij waarschuwen vervolgens hun eigen achterban en regionale contacten. Het RIVM publiceert een nieuwsbericht op de website, dat de media meestal massaal oppikken. In 2015 verscheen een nieuwe versie van het Nationaal Hitteplan. Hierin is meer aandacht voor regionale verschillen, zegt Werner Hagens van het RIVM. “De eerste jaren kregen we klachten uit de noordelijke provincies; het Nationaal Hitteplan was ingegaan maar daar kwam de temperatuur niet boven de 22°C. In overleg met het KNMI kunnen we nu voor delen van Nederland het Hitteplan instellen.” Daarnaast werken diverse GGD’en samen met lokale partners aan lokale hitteplannen, analoog aan het Nationaal Hitteplan, zodat ze nog beter kunnen inspelen op hitte in de eigen regio.

Code geel

Het KNMI heeft criteria opgesteld voor het uitgeven van kleurcodes. Een gebied krijgt code geel als de maximumtemperatuur op een dag boven de 35°C uitkomt, en als er sprake is van vier achtereenvolgende dagen met temperaturen boven de 27°C. Dit is niet per se hetzelfde als een hittegolf. Daarvoor zijn de criteria dat het in De Bilt tenminste 5 dagen elke dag 25°C of warmer is, waarvan zeker drie dagen tropisch zijn (minstens 30°C). Code geel betekent: wees alert. Bij hitte geldt dit met name voor risicogroepen zoals benoemd in het Nationaal Hitteplan.

Toolkit Hitte

Op de website van het RIVM staat een handige ‘toolkit Hitte’, bedoeld voor professionals op het gebied van milieu en gezondheid. De toolkit bevat onder meer een publieksfolder, een lijst met vragen en antwoorden over hitte, een persbericht en de tekst van het Nationaal Hitteplan. De producten zijn te gebruiken voor voorlichtingsdoeleinden.

Wat is koeler?

Lees verder over hitte, droogte of wateroverlast in de stad.