Wegwijs in Europese subsidies

Op 10 oktober gaat een nieuwe website online: de EU-Wijzer. Deze website geeft uitleg over Europese subsidies op het gebied van water en klimaat.

Voor wie er niet bekend mee is, kan het een waar doolhof zijn: het brede palet aan Europese subsidies en fondsen op het gebied van water en klimaat. Welke fondsen zijn er voor mij? Hoe dien ik een aanvraag in voor een LIFE-subsidie? Wat is het verschil tussen R&D-subsidies en Structuur- en Investeringsfondsen? Wie kan mij aan meer informatie helpen? De nieuwe website EU-Wijzer geeft antwoord op al deze vragen – en veel meer. Op 10 oktober gaat de site de lucht in.

Samenhang

“De EU-Wijzer is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), samen met RVO.nl, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland”, vertelt Olga Clevering van IenW. “De website is bedoeld voor onderzoekers die graag samen met Europese partners een aanvraag zouden willen indienen, maar ook voor mensen bij de overheid die te maken hebben met Europese subsidies en fondsen. De verbinding met ‘het Europese’ is ook een belangrijke doelstelling van NKWK, vandaar dat de EU-Wijzer is ondergebracht bij de website van NKWK.”
De Europese mogelijkheden op het gebied van water en klimaat zijn talrijk en divers, van Horizon2020 en LIFE tot het European Innovation Partnership on Water (EIP) en Joint Programming Initiatives, en van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) tot het European Fund for Strategic Investments (EFSI). Veel van deze fondsen hebben hun eigen Engelstalige website, via Europese kanalen. Waarom dan toch een EU-Wijzer? “De EU-Wijzer biedt overzicht, laat zien wat de samenhang tussen deze fondsen is en geeft tips bij indiening van voorstellen”, legt Olga uit. “En hij brengt je in contact met mensen binnen de Nederlandse overheid die je kunnen helpen met je aanvraag.”

Europese samenwerking biedt kansen

Dat laatste is geen overbodige luxe: voor veel fondsen is ondersteuning vanuit de Nederlandse overheid een vereiste. Vaak is het RVO.nl die de coördinatie daarvoor verzorgt. Daarom was RVO.nl een belangrijke partner in het samenstellen van de EU-Wijzer.
“Met deze website hopen we het doen van aanvragen gemakkelijker te maken”, aldus Olga, “en daarmee ook succesvoller. Veel van onze opgaven spelen ook in andere landen en kennisuitwisseling tussen Europese partners is daarom voor ons erg belangrijk. We willen graag dat de Europese fondsen goede en kansrijke Nederlandse subsidieaanvragen binnen krijgen. Daarnaast wordt aan IenW ook vaak gevraagd om mee te doen aan Europese programma’s en projecten. Met deze EU-Wijzer proberen we daarom Europa vooral ook toegankelijker te maken voor beleidsmedewerkers.”

Meer informatie:

Corinne van Voorden RVO.nl en Olga Clevering IenW