Toekomstbestendige natte kunstwerken

Veel natte kunstwerken zijn toe aan vervanging of renovatie. Hoe kan dit zo goedkoop en efficiënt mogelijk worden uitgevoerd?

Nederland heeft honderden natte kunstwerken, in de vorm van schutsluizen, stuwen en gemalen. Ze zijn van belang voor scheepvaart, waterbeheer en veiligheid. Veel natte kunstwerken zijn gebouwd in het midden van de vorige eeuw. Gezien de verwachte levensduur van ongeveer 100 jaar, zullen de komende decennia zo’n 250 natte kunstwerken vervangen moeten worden. Daarnaast zijn er nog eens 800 natte kunstwerken die niet meer aan de functionele eisen van de nieuwe tijd kunnen voldoen.

Toekomstbestendige natte kunstwerken
Foto: Ronald van den Heerik / Hollandse Hoogte

Rijkswaterstaat en de Nederlandse waterschappen staan dus voor een grote opgave. De onderzoekslijn levert hieraan een bijdrage, met innovatieve pilots en kennisontwikkeling. Het belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat de vervanging efficiënt en kostenbesparend kan worden aangepakt.

De onderzoeken richten zich op vier thema’s:

  • Bestaande natte kunstwerken
  • Nieuwe natte kunstwerken
  • Natte kunstwerken in het netwerk
  • Planning & Governance

De resultaten uit de onderzoeken zijn internationaal goed toepasbaar. Immers: de uitdaging om natte kunstwerken efficiënt aan te leggen, speelt niet alleen in Nederland. In landen die een sterke economische ontwikkeling doormaken, gaat het vaak om aanleg van nieuwe infrastructuur.

Lees hier meer over natte kunstwerken.

Wilt u meer weten over Toekomstbestendige natte kunstwerken? Neem contact op met Babette Lassing / babette.lassing@tno.nl of met Albert Barneveld / albert.barneveld@rws.nl